Ponad milion Polaków ćwiczy dzięki wsparciu pracodawców

Benefit Systems logo

Z Programu MultiSport, według danych podanych przez spółkę Benefit Systems, korzysta już ponad 1 046,6 tysięcy Polaków w całym kraju. Karty sportowe oferowane w ramach świadczeń pozapłacowych stanowią ważny element walki z bezruchem i chorobami cywilizacyjnymi, ponieważ Polacy pozostają jednym z najmniej aktywnych społeczeństw w Unii Europejskiej.

Program MultiSport, oferowany przez spółkę Benefit Systems, to jeden z najpopularniejszych benefitów wśród pracowników. Według Sedlak&Sedlak z kart sportowych w Polsce korzysta 49,4% pracowników otrzymujących świadczenia pozapłacowe (raport Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników w 2019 roku). W minionym kwartale z zajęć sportowo-rekreacyjnych dostępnych w ramach karty MultiSport korzystało 1 046,6 tys. osób w całym kraju oraz 286,4 tys. osób na rynkach zagranicznych. Łącznie z Programu MultiSport korzysta zatem 1 333 tys. pracowników.

Cieszy nas, że pracodawcy intensywnie wspierają aktywność fizyczną pracowników. W ciągu roku przybyło ponad 236 tysięcy kart MultiSport, z czego 127 tysięcy w naszym kraju – wyjaśnia Emilia Rogalewicz, członek zarządu Benefit Systems odpowiadający za sprzedaż kart w Polsce. – Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że aktywność fizyczna jest sposobem na poprawę zdrowia i zachowanie dobrej jakości życia. To właśnie zdrowie, według badania MultiSport Index 2019, mobilizuje obecnie 43 proc. Polaków do ćwiczeń i jest obecnie najczęstszym powodem podejmowania aktywności fizycznej.

Według badania MultiSport Index 2019 przeprowadzonego przez Kantar, już 64 proc. Polaków jest aktywnych fizycznie. To o 2 p.p. więcej niż w 2018 roku. Rośnie zaangażowanie najbardziej aktywnych Polaków – już 19 proc. z nich ćwiczy 5 razy w tygodniu. Ten wzrost jest napędzany przez powszechną dostępność kart sportowych.

Dzięki karcie MultiSport pracownicy i ich rodziny mają dostęp do różnorodnej infrastruktury sportowej, co wpływa pozytywnie na poziom aktywności fizycznej Polaków. Użytkownicy kart mają większe możliwości poznania różnych form aktywności fizycznej i wyboru tej, w której czują się najlepiej. Z deklaracji użytkowników programu MultiSport wynika, że aż 78 proc. z nich dzięki karcie częściej korzysta z ruchu, a 68 proc. ćwiczy inaczej, angażując się w nowe rodzaje treningów – podkreśla Adam Radzki, członek zarządu Benefit Systems.

Dodatkowe informacje na temat liczby kart w Polsce oraz na rynkach zagranicznych dostępne są na stronie https://www.benefitsystems.pl/dla-inwestora/.

Konktakt prasowy: Jolanta Jędrysek, PR&Promotion Manager, j.jedrysek@benefitsystems.pl, tel. 519312964

Benefit Systems SA – działa na polskim rynku od 2001 roku. Spółka jest twórcą programu sportowo-rekreacyjnego MultiSport, który wspiera aktywny i zdrowy tryb życia jego Użytkowników. Karty sportowe zapewniają dostęp do ponad 4 400 obiektów sportowo-rekreacyjnych w ponad 650 miastach na terenie całego kraju. Oferta sportowa jest rozwijana z powodzeniem przez Spółkę również w Czechach, na Słowacji, w Bułgarii, Chorwacji oraz Grecji. Ważnym obszarem działań Benefit Systems jest promowanie aktywnego stylu życia na każdym jego etapie, dlatego Spółka realizuje inicjatywy wspierające aktywność fizyczną dzieci, dorosłych oraz seniorów.