Nowa spółka może trafić na warszawską giełdę

Parkiet opublikował wywiad z Tomaszem Józefackim, prezesem Benefit Systems dotyczący negocjacji w sprawie połączenia trzech sieci klubów fitness w nowy podmiot rynkowy. Pan Tomasz zaznaczył, że konsolidacja sieci klubów fitness współpracujących z Benefit Systems to kolejny, naturalny krok w długookresowej strategii rozwoju i ochrony flagowego produktu firmy, programu MultiSport. Konsolidacja ma pozwolić także na szybszy zwrot inwestycji w kluby, a wciąż rosnący rynek fitness w Polsce pozwoli na wzrost wartości tego produktu. Ewentualne upublicznienie spółki będzie z kolei możliwe nie wcześniej niż w 2016 lub 2017 roku.

W wywiadzie można przeczytać, iż negocjacje co do udziałów jeszcze trwają, ale Benefit Systems będzie miał ich nie mniej, niż 42,7proc i będzie głównym udziałowcem. Działalność operacyjna ma nadal się odbywać autonomicznie, przez dotychczas zarządzających. Benefit Systems i Fitness Investment będą miały wpływ na strategiczne decyzje dotyczące rozwoju nowego podmiotu. James Van Bergh, założyciel firmy Benefit Systems, będzie posiadał uprawnienia kontrolne w zakresie podejmowania decyzji o znaczeniu strategicznym i finansowym.

Nowy podmiot ma być kontrolowany przez radę nadzorczą, w której Benefit Systems wraz z Fitness Investment będą miały większość głosów.

Benefit Systems ma zamiar także kontynuować i rozwijać swoje inwestycje w kluby, dzielenie się „know-how” oraz pomoc swoim partnerom.

Pan Tomasz zakończył wywiad swoją oceną perspektywy rozwoju branży fitness w Polsce. Rynek ten powinien się rozwijać wraz ze wzrostem aktywności Polaków, która powoli dąży do poziomu europejskiego. Wciąż daleko nam do średniego poziomu aktywności z Unii Europejskiej, więc wciąż jest miejsce na rozwój. Jednocześnie, charakterystyką polskiego rynku fitness jest jego wysokie rozdrobnienie.