MutiSport na Paradzie Seniorów 2019

Już 24 sierpnia 2019 w Warszawie odbędzie się VI Ogólnopolska Parada Seniorów oraz Piknik Pokoleń. W sobotę Traktem Królewskim w kierunku Kampusu Głównego UW przejdą seniorzy z całej Polski, aby obalić stereotypy związane z wiekiem i udowodnić, że każdy może być aktywny. Jedną z atrakcji Parady będzie strefa edukacyjno-sportowa MultiSport Senior, w której uczestnicy wydarzenia będą mogli dowiedzieć się jak ćwiczyć po 60. roku życia, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na lata.

Kolorowi, Dojrzali i Wspaniali – tak w skrócie można opisać seniorów przybywających z różnych miast Polski, którzy już w tę sobotę o godz. 12:00 spotkają się wspólnie przy palmie na Rondzie de Gaulle’a. Kolorowy przemarsz w kierunku kampusu Uniwersytetu Warszawskiego na Krakowskim Przedmieściu zwieńczy Piknik Pokoleń, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w wielu warsztatach, panelach dyskusyjnych oraz międzypokoleniowej potańcówce prowadzonej przez legendarną już DJ Wikę. Gwiazdą tegorocznej Parady będzie również Krzysztof Krawczyk.

— Parada Seniorów Dojrzali Wspaniali to wielkie święto osób starszych, jedyne tak duże na świecie. Na ulice Warszawy wyjdzie ponad 10 tysięcy aktywnych seniorów, którzy zamanifestują swoją różnorodność. Parada utrwala pozytywny wizerunek rosnącej społeczności osób starszych, zachęca do aktywnego życia, odkłamuje szkodliwe stereotypy. W tym roku Parada będzie jeszcze głośniejsza i bardziej kolorowa, co jest możliwe dzięki tysiącom uczestników z całego kraju, ale także naszym partnerom — mówi Przemysław Wiśniewski z Fundacji Zaczyn będącej organizatorem Parady Seniorów.

Strefa aktywnego seniora
Podczas Pikniku nie zabraknie atrakcji zarówno dla aktywnych seniorów, jak i tych, którzy chcieliby zacząć przygodę z aktywnością fizyczną. W programie strefy MultiSport Senior dostępne będą m.in. darmowe pomiary składu ciała wraz z konsultacjami zdrowotnymi. Na miejscu na seniorów czekać będą fizjoterapeuci oraz trenerzy personalni, którzy opowiedzą o tym, jak prawidłowo ćwiczyć, by utrzymać zdrowie i dobrą kondycję na lata. Aktywizacja ruchowa seniorów to niezwykle ważna kwestia społeczna – prognozy GUS wskazują, że w 2050 r. po sześćdziesiątce będzie już 40 proc. Polaków, a jednak, jak wynika z najnowszego raportu MultiSport Index 2019, ponad połowa Polaków powyżej 55. roku życia nie podejmuje żadnej aktywności fizycznej, włączając w to np. spacery.

Kontakt dla mediów:
Sandra Dobrowolska, Specjalista ds. PR
797 294 243 | s.dobrowolska@benefitsystems.pl

Benefit Systems SA  działa na polskim rynku od 2001 roku. Spółka jest twórcą programu sportowo-rekreacyjnego MultiSport, który wspiera aktywny i zdrowy tryb życia jego Użytkowników. Karty sportowe zapewniają dostęp do ponad 4 400 obiektów sportowo-rekreacyjnych w ponad 650 miastach na terenie całego kraju. Oferta sportowa jest rozwijana z powodzeniem przez Spółkę również w Czechach, na Słowacji, w Bułgarii, Chorwacji i Grecji. Ważnym obszarem działań Benefit Systems jest promowanie aktywnego stylu życia na każdym jego etapie, dlatego Spółka realizuje inicjatywy wspierające aktywność fizyczną dzieci, dorosłych oraz seniorów. www.benefitsystems.pl

Fundacja Zaczyn działa na rzecz włączenia osób starszych w aktywności obywatelskie. Jej celem jest wzmocnienie aktywności społecznej seniorów i wzmocnienie głosu osób starszych w debacie publicznej. www.zaczyn.org