Aktywnie po zdrowie w Narodowy Dzień Sportu

Co trzeci mieszkaniec Polski powyżej 15. roku życia nie podejmuje żadnej aktywności fizycznej. Regularnie obniża się sprawność fizyczna seniorów, w bezruchu zastygają też najmłodsze pokolenia. Tymczasem codzienna aktywność to najprostszy sposób na lepsze zdrowie i samopoczucie w każdym wieku. Ma o tym przypomnieć Narodowy Dzień Sportu – już 14 września 2019 r.

Pod względem aktywności fizycznej Polska od lat pozostaje poniżej europejskiej średniej, która według Eurobarometru 2017 jest na poziomie 71 proc. aktywnych obywateli. Z badania MultiSport Index 2019 wynika, że przynajmniej raz w miesiącu z ruchu korzysta zaledwie 64 proc. Polaków.

- Szczególnie niepokoić powinna deklaracja 18 proc. mieszkańców Polski powyżej 15. roku życia, którzy nie mogli sobie przypomnieć choćby jednego dnia z minionego tygodnia, kiedy spacerowali nieprzerwanie przez 10 minut. Dodatkowo blisko połowa z nas przyznaje, że każdego dnia spędza w pozycji siedzącej ponad 5 godzin. Przy braku aktywności fizycznej taki styl życia będzie wpływać niekorzystnie na nasz stan zdrowia i samopoczucie – podkreśla Adam Radzki, Członek Zarządu Benefit Systems.

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że siedzący tryb życia jest czwartą przyczyną zgonów na świecie. Dlatego jednym z aktualnych wyzwań WHO jest ograniczenie zjawiska społecznego bezruchu – do 2025 roku przynajmniej o 10 proc., a o 15 proc. do 2030 roku.

Polacy idą w ruch 14 września

Narodowy Dzień Sportu (NDS) to ogólnopolska inicjatywa, której celem jest zmotywowanie Polaków do uprawiania regularnej aktywności fizycznej. – 14 września setki punktów sportowych w całej Polsce zaproszą na bezpłatne treningi. Nie będzie lepszej okazji do rozpoczęcia nowego, zdrowego i aktywnego stylu życia – przekonuje Krystyna Radkowska, prezes Fundacji Zwalcz Nudę, która jest organizatorem NDS. Jedną z największych atrakcji będzie rodzinny piknik sportowy na błoniach PGE Narodowego w Warszawie, gdzie wszyscy chętni w godzinach 12:00-17:00 będą mogli bezpłatnie skorzystać z dziesiątek atrakcji, odkrywając różne formy aktywności.

1,5 godziny dla zdrowia

Eksperci podkreślają, że w przypadku osób dorosłych już 75 minut intensywnej lub 150 min umiarkowanej aktywności fizycznej w tygodniu, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Z kolei dzieciom od 5. do 17. roku życia zaleca się co najmniej godzinę zaplanowanego ruchu każdego dnia.W obu grupach wiekowych regularna aktywność fizyczna poprawia samopoczucie, zdolności poznawcze i ogranicza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II, nadciśnienie, czy otyłość.

- Choć wśród Polaków to właśnie zdrowie jest największą motywacją do ćwiczeń, obecnie zaledwie co czwarte polskie dziecko i co trzeci aktywny dorosły wypełnia zalecenia minimalnej dawki ruchu dla swojego wieku. W przekroju całego społeczeństwa najmniej aktywną grupą są seniorzy - zaznacza dr Janusz Dobosz z Narodowego Centrum Badania Kondycji Fizycznej AWF Warszawa.

Rodzinny wymiar aktywności

Badanie MultiSport Index 2019 pokazuje, że połowa aktywnych Polaków wciąż ćwiczy samotnie. Tylko 8 proc. zwolenników treningów w towarzystwie, jako kompana do ćwiczeń wybiera swoje dziecko.

- Rodzinna aktywność fizyczna sprzyja zarówno budowaniu zdrowego nawyku ruchu wśród dzieci, jak i pomaga w przełamaniu barier i zachęca do ćwiczeń seniorów. Badania potwierdziły, że aktywność, która angażuje wielu członków rodziny, sprzyja długofalowym zmianom, zarówno w zakresie aktywności fizycznej, jak i korzystniejszego odżywiania. Przede wszystkim jednak aktywność fizyczna może być znakomitym sposobem na pogłębianie rodzinnych relacji. Tak wspólne spędzany czas wolny ma wysoką jakość. Nie sposób osiągnąć tego wspólnie oglądając telewizję lub przeglądając internet– mówi Mateusza Banaszkiewicz, psycholog zdrowia.

Właśnie dlatego podczas warszawskiego pikniku z okazji NDS przygotowano specjalną, rodzinną strefę sportowo-edukacyjną MultiSport, gdzie każdy, niezależnie od wieku znajdzie coś dla siebie. Dorośli i seniorzy będą mogli m.in. sprawdzić skład i postawę swojego ciała czy skorzystać z konsultacji dietetyków, fizjoterapeutów i trenerów personalnych. Dodatkowo w strefie dostępne będą urządzenia łączące ruch z nowoczesną technologią, m.in. ICAROS, czyli sprzęt do ćwiczeń w wirtualnej rzeczywistości. Na najmłodszych czekać będą specjalne multimedialne stacje sportowe programu Aktywne Szkoły MultiSport oraz dmuchańce.

Szczegóły dotyczące wydarzenia odnaleźć można na stronie: www.narodowydziensportu.pl.

**

KONTAKT PRASOWY:

Agnieszka Bemowska kom. 517 172 559, e-mail: a.bemowska@benefitsystems.pl

MultiSport: Z Programu MultiSport korzysta już ponad milion Użytkowników w Polsce i za granicą. Karty sportowe umożliwiają pracownikom firm (i ich rodzinom) ćwiczenia w tysiącach obiektów sportowych, a szeroki wybór aktywności – od siłowni i basenów, poprzez ścianki wspinaczkowe i zajęcia taneczne, aż do parków trampolin czy wrotkarni – pozwala na dostosowanie ćwiczeń do różnorodnej grupy odbiorców. Program wspiera również holistyczne podejście do zdrowia. Użytkownicy mogą zadbać o siebie kompleksowo, korzystając z dodatkowych, sezonowych atrakcji takich jak rowery miejskie, dieta on-line czy audiobooki. www.kartamultisport.pl

MultiSport Index to pierwsze w Polsce kompleksowe badanie aktywności fizycznej (wysiłek podejmowany minimum raz w miesiącu) oraz sportowej (regularny wysiłek fizyczny podejmowany minimum raz w tygodniu – w związku z tym z wyliczeń wyłączono czynności rekreacyjne, takie jak jazda na rowerze w celach transportowych czy spacery) Polaków, wzbogacone o dane dotyczące poszczególnych województw. Badanie obejmuje wszystkie grupy wiekowe Polaków. Najmniej aktywnej grupie społecznej, czyli osobom po 55. roku życia dedykowany został cały rozdział raportu z badania. Raport powstał przy współpracy z Kantar.

Benefit Systems SA  działa na polskim rynku od 2001 roku. Spółka jest twórcą programu sportowo-rekreacyjnego MultiSport, który wspiera aktywny i zdrowy tryb życia jego Użytkowników. Karty sportowe zapewniają dostęp do ponad 4 500 obiektów sportowo-rekreacyjnych w ponad 650 miastach na terenie całego kraju. Oferta sportowa jest rozwijana z powodzeniem przez Spółkę również w Czechach, na Słowacji, w Bułgarii, Chorwacji i Grecji. Ważnym obszarem działań Benefit Systems jest promowanie aktywnego stylu życia na każdym jego etapie, dlatego Spółka realizuje inicjatywy wspierające aktywność fizyczną dzieci, dorosłych oraz seniorów. www.benefitsystems.pl