Ekspert

Wysportowany pracownik to wartość dodana dla firmy

O tym, że dobra kondycja fizyczna sprzyja lepszemu samopoczuciu i zwiększa codzienną wydajność nikogo nie trzeba przekonywać. W Polsce odsetek osób, które regularnie uprawiają sport wzrósł do poziomu 14%. Pakiety sportowe to jedno z najczęściej wybieranych przez pracowników świadczeń pozapłacowych, które poza aspektem fizycznym, wpływa również na kondycję psychiczną.

O wartości każdej firmy decyduje jej personel, którego zadowolenie przekłada się na wydajność. Okazuje się, że stwierdzenie „w zdrowym ciele zdrowy duch” nie traci na wartości. Polacy zaczynają traktować aktywność fizyczną już nie jako konieczność, ale jako źródło dobrego samopoczucia i energii, którą można spożytkować w pracy zawodowej. Mając na uwadze tę tendencję oraz fakt, iż okres standardowych świadczeń w formie paczek świątecznych, czy też talonów dawno przestał satysfakcjonować pracowników, pojawiła się interesująca alternatywa. W 2011 roku 46 proc. firm decydowało się dopłacać swoim pracownikom do zajęć sportowych, a liczba ta stale wzrasta. W ramach coraz bardziej popularnych programów sportowo-rekreacyjnych pracownik może liczyć na nieograniczony dostęp do najnowocześniejszych obiektów sportowych oraz form aktywności, które wcześniej były poza jego zasięgiem - 70% ankietowanych posiadaczy karty MultiSport Plus przyznaje, że dzięki dostępnemu pakietowi korzysta z usług/zajęć sportowych, z których nie korzystało wcześniej.

Poza ciekawą ofertą, istotnym aspektem jest także możliwość samodzielnego wyboru zakresu świadczeń, z których pracownik chce skorzystać. Taki wariant dodatkowych form gratyfikacji nie tylko wpływa pozytywnie na samopoczucie osób zatrudnionych, ale również na ich relacje z przełożonymi. Według badań przeprowadzonych przez GFK Polonia dla Benefit Systems SA, niemal 90% posiadaczy kart MultiSport Plus deklaruje ich realny wpływ na postrzeganie i lojalność względem pracodawcy, a 87% badanych osób dzięki pakietom sportowo-rekreacyjnym wyraźnie zwiększyło dotychczasową aktywność sportową.

Według naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie oraz Uniwersytetu w Hajfie unikanie aktywności fizycznej odciska negatywne piętno na pracownikach. U osób biernych sportowo depresja i wypalenie zawodowe z upływem czasu nasilają się bardziej niż u ćwiczących. Aktywność fizyczna pomaga lepiej radzić sobie z obowiązkami w pracy, poprawia wydajność i samoocenę. Naukowcy sygnalizują, iż już 150 minut ruchu tygodniowo ma bardzo pozytywny wpływ na samopoczucie pracownika.

Z myślą o perspektywach własnej firmy warto pomyśleć o rozwoju jej pracowników, i to nie tylko tym zawodowym. Dobra kondycja fizyczna oraz psychiczna wyraźnie przekłada się na zaangażowanie ze strony pracownika, a jego indywidualne podejście i wkład w pracę decyduje o sukcesie całego zespołu. Dodatkowe świadczenia ze strony pracodawców powinny stanowić źródło satysfakcji, nie tylko w kwestiach finansowych, ale także w zakresie rozwoju indywidualnego, który coraz częściej decyduje o zaangażowaniu osób zatrudnionych oraz postrzeganiu przez nich pracodawców.

Michał Skierski
Benefit Systems

Artykuł opublikowany w miesięczniku BENEFIT, dostępny na stronie www.miesiecznik-benefit.pl.