Rośnie liczba pracowników z kartami sportowymi

Z Programu MultiSport, stworzonego przez spółkę Benefit Systems, korzysta już blisko 1,5 mln pracowników w Polsce i na rynkach zagranicznych. Karty sportowe oferowane w ramach świadczeń pozapłacowych stanowią istotny element przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym i wsparcia Polaków w zdrowym i aktywnym życiu.

Program MultiSport to jeden z najpopularniejszych benefitów wśród pracowników. W ostatnim kwartale 2019 roku z zajęć sportowo-rekreacyjnych dostępnych w ramach karty MultiSport korzystało 1 118,8 tys. osób w całym kraju oraz 334,6 tys. osób na rynkach zagranicznych (w Czechach, na Słowacji, w Bułgarii, Chorwacji i Grecji). Łącznie z Programu MultiSport korzysta 1 453,4 tys. pracowników.

– W minionym roku liczba kart sportowych w Polsce wzrosła o 15,2% czyli o 147,6 tys., a na rynkach zagranicznych aż o 50,1%, co oznacza zmianę o 111,6 tys. sztuk względem 2018 roku. Wynik ten to efekt m.in. rosnącego dotarcia do małych i średnich przedsiębiorstw w różnych regionach Polski, a także dobrze przeprowadzonej akcji wakacyjnej, która co roku motywuje użytkowników kart MultiSport do korzystania z oferty Programu w miesiącach letnich – wyjaśnia Emilia Rogalewicz, członek zarządu Benefit Systems odpowiadająca za sprzedaż kart w Polsce.

Według badania MultiSport Index 2019 obecnie 64 proc. Polaków jest aktywnych fizycznie przynajmniej raz w miesiącu (2 p.p. więcej niż w 2018 roku). W grupie tej powiększa się liczba osób, które intensywnie angażują się w sport – aż 19 proc. Polaków ćwiczy 5 razy w tygodniu. Ten wzrost jest napędzany m.in. przez rosnącą dostępność kart sportowych.

– Od kilkunastu lat wraz z pracodawcami wspieramy aktywność fizyczną pracowników. Cieszy nas, że z roku na rok powiększa się grupa firm i instytucji, które wspierają zdrowie i dobrą jakość życia pracowników właśnie poprzez karty sportowe – dodaje Emilia Rogalewicz. – Dzięki karcie MultiSport pracownicy i ich rodziny mają dostęp do różnorodnej infrastruktury sportowej, co wpływa pozytywnie na poziom ich aktywności oraz otwartość na nowe formy ćwiczeń.

Dodatkowe informacje na temat liczby kart w Polsce oraz na rynkach zagranicznych dostępne są na stronie https://www.benefitsystems.pl/dla-inwestora.

Benefit Systems SA działa na polskim rynku od 2001 roku. Spółka jest twórcą programu sportowo-rekreacyjnego MultiSport, który wspiera aktywny i zdrowy tryb życia jego Użytkowników. Karty sportowe zapewniają dostęp do ponad 4 400 obiektów sportowo-rekreacyjnych w ponad 650 miastach na terenie całego kraju. Oferta sportowa jest rozwijana z powodzeniem przez Spółkę również w Czechach, na Słowacji, w Bułgarii, Chorwacji oraz Grecji. Ważnym obszarem działań Benefit Systems jest promowanie aktywnego stylu życia na każdym jego etapie, dlatego Spółka realizuje inicjatywy wspierające aktywność fizyczną dzieci, dorosłych oraz seniorów.